Matthias Schreurs bouwt mee aan de eerste Wavepool voor surfers in België

(23-12-2021) Matthias Schreurs loopt dit academiejaar 3 dagen per week stage bij de start-up AllWaves in het kader van het Postgraduaat Innoverend Ondernemen voor Ingenieurs.

Als Burgerlijk Ingenieur Werktuigkunde bouwt hij mee aan een Wavepool voor surfers in Knokke.

Een Wavepool in Knokke, de droom van heel wat surfers! Hoever staan jullie momenteel?

De werf is volop in opbouw. De volledige pool is nu helemaal bekleed met folie en de elektrische kasten en hydraulische groepen zijn al geïnstalleerd. De volgende stap is monteren van het hart van de installatie: de wavemaker. Dit zal in de loop van januari en februari gebeuren. Daarna zal de volledige installatie getest worden alvorens de pool gevuld wordt met water. Momenteel hopen we de eerste golven eind maart te laten rollen en vanaf dan volop testen te doen om te werken naar de perfecte golf. Vooraf werd er eerst een testopstelling gebouwd op schaal 1:4 om alle principes te testen.

Wat is jouw taak binnen het project?

Ik ben momenteel volop bezig met het ontwerpen en simuleren van verschillende componenten voor de wavepool. Zo ontwierp ik de afgelopen weken het ankerpunt voor de hydraulische zuigers en het klemstuk voor het membraandoek. Mijn werk is vooral gericht op het technische, omdat ik hier een grote meerwaarde in ben. Maar ik zie ook heel veel van de operationele kant, de marketing en het financiële. Het is leuk om dit allemaal van op de eerste rij mee te volgen. Dit is echt een kans om kennis te maken met de praktische kant van een hightech startup. Het is een omgeving waarin je in aanraking komt met heel wat verschillende aspecten van een bedrijf, heel leerrijk.

We zijn benieuwd naar de mogelijkheden, kan je iets meer vertellen over de wavepool?

De technologie is in staat om echt alle soorten golven te maken, vandaar de naam AllWaves. Dit is ideaal om een surfer snel te laten evolueren. Kleine golven met een makkelijke take-off voor de beginners, maar ook steile, barrelende golven voor de pro’s. Golven zullen tot twee meter hoog zijn. In principe is het mogelijk om een gepersonaliseerde golf op maat te maken. Daarnaast is dit ook de eerste onderwater oplossing voor het maken van een wavepool. Dit zorgt ervoor dat het niet nodig is om langs gevaarlijke muren en machines te surfen en maakt het zo veel veiliger. De pool heeft hierdoor ook een natuurlijk uitzicht, gelijkaardig aan een meer. De lengte van de pool is ook variabel om de ride te verlengen. Zo is het mogelijk om rides van 150 meter en meer te maken. Een sterk staaltje technologie dus!

Mogen we binnenkort de Wavepool komen testen?

Nee, dat zal helaas niet mogelijk zijn. AllWaves zal de wavepool niet uitbaten, het businessmodel bestaat uit de verkoop van de machine zelf. Het doel van de wavepool in Knokke is te laten zien dat de technologie werkt. Potentiële klanten kunnen dan de site bezoeken en eens testen. Overtuigd zullen ze wel geraken dan. 😉

Dus, als ik genoeg geld heb kan ik binnenkort bij jullie een pakket bestellen en er eentje bouwen in mijn tuin?

Klopt! Naast geld heb je natuurlijk ook veel plek nodig. De installatie is minimaal 100 bij 100 meter groot. En voor de uitbating is er natuurlijk ook wat personeel nodig.  Maar het zou in principe wel kunnen!

Dat brengt me op ideeën, tijd voor een Crowdfunding Campagne aan de UGent! Binnenkort een WavePool op één van onze campussen?

Bedankt voor het interview!

Wavepool

 

Ook zin om ook mee te werken op een innovatieproject bij een bedrijf?

Het Postgraduaat Innoverend Ondernemen is een bijkomende opleiding voor afgestudeerde ingenieurs waarbij je 3 dagen per week op een innovatieproject werkt bij een bedrijf. Naast deze stage stel je zelf een vakkenpakket samen in functie van jouw professionele ambities.
Voor alle informatie: www.innoverendondernemen.be of kristel.dewulf@ugent.be