Incomplete data hoeven geen grote impact te hebben op de kwaliteit van 3D-reconstructies

(17-12-2021) Maarten Slembrouck onderzocht in zijn doctoraat hoe men met behulp van meerdere camera's een 3D-reconstructie kan genereren om een scène beter te begrijpen.

Typische toepassingen zijn te vinden in augmented en virtual reality, gamen zonder controllers, sport, revalidatie,...  Zowel volumetrische reconstructies als skeletreconstructies worden gebruikt om een zo rijk mogelijke context te creëren. Bij volumetrische reconstructies wordt het volume (3D oppervlak) van een persoon gereconstrueerd terwijl bij een skeletreconstructie een vereenvoudigd skelet wordt afgeleid zodat de houding en beweging van de persoon beter begrepen kan worden.

“Een typisch probleem dat opduikt bij het observeren van objecten is occlusie. Occlusie zorgt ervoor dat objecten en personen slechts deels of helemaal niet zichtbaar zijn vanuit bepaalde kijkhoeken. Dit fenomeen zorgt voor incomplete data. Door gebruik te maken van meerdere camera's, toon ik in mijn doctoraat dat deze incomplete data niet langer een grote impact moeten hebben op de kwaliteit van de reconstructies”, legt Maarten Slembrouck uit.

“De occlusie in een scène wordt door de voorgestelde methodes gedetecteerd en gemodelleerd zodat enkel de relevante delen in elk camerabeeld worden gebruikt tijdens de reconstructie. De resultaten van de skeletreconstructie laten bovendien zien dat een voldoende hoge precisie bereikt kan worden voor heel wat toepassingen”, besluit Maarten.

Lees het volledige doctoraat

-

Titel doctoraat: 3D-reconstructie van personen en objecten met behulp van meerdere camera's met overlappende gezichtsvelden onder invloed van occlusie

Contact: Maarten Slembrouck, Wilfried Philips, Peter Veelaert

Maarten Slembrouck

Maarten Slembrouck werd geboren te Brugge op 3 juli 1989. Na zijn middelbare school op het Sint-Lodewijkscollege te Brugge, ging Maarten in Gent industrieel ingenieur studeren. In 2007 startte hij deze opleiding aan de Hogeschool Gent en rondde deze succesvol af met grote onderscheiding in 2011. Met zijn masterproef "Multi-camera bewegingsgestuurde computerinterface" won Maarten de Barco Awards en de prijs van IE-net in de categorie producten, processen en diensten.

Maarten combineerde zijn studies met een topsportstatuut als shorttracker van het Belgisch nationaal team. Daarbij wist Maarten zich te plaatsen voor het WK Junioren in Canada in 2009 en kwam hij voor België uit op twee Europese kampioenschappen: 2010 (Dresden, GER) en 2011 (Heerenveen, NED). Na zijn studies ging Maarten aan de slag als trainer/coach van de Gentse shorttrackclub STKG en ook als nationale trainer/coach. In 2018 maakte Maarten zo als coach deel uit van het Belgisch team op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang (Zuid-Korea).

Tijdens zijn professionele carrière aan Universiteit Gent vervulde Maarten verschillende lesopdrachten in de opleiding Industriële Wetenschappen aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur en begeleidde hij jaarlijks heel wat masterproeven.

Maarten publiceerde tot dusver 7 A1-publicaties, waarvan 1 als eerste auteur en schreef mee aan 17 wetenschappelijke bijdragen op internationale conferenties, waarvan 7 als eerste auteur. Verder werden verschillende delen van zijn doctoraat gebruikt in heel wat projecten met zowel academische partners als bedrijven.

-

Redacteur: Jeroen Ongenae - Eindredactie: Ilse Vercruysse -  Illustrator: Roger Van Hecke