In memoriam: professor Bert De Coensel

(21-09-2021) Op 15 september 2021 overleed prof. Bert De Coensel op veel te jonge leeftijd na een slepende ziekte.

Collega Bert De Coensel werd geboren te Zottegem op 4 augustus 1979. In 2002 behaalde hij het diploma van MSc in Engineering Physics aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de Universiteit Gent waar hij in 2007 promoveerde als PhD in Engineering Physics met een proefschrift getiteld 'Introducing the Temporal Aspect in Environmental Soundscape Research'.

Na een postdoctorale periode bij het FWO en een jaar aan UC Berkeley, USA, werd hij in 2012 als deeltijds docent en in 2017 als deeltijds hoofddocent verbonden aan de onderzoeksgroep WAVES van de vakgroep Informatietechnologie van de UGent.

Daarnaast was hij eveneens adjunct lecturer en later adjunct research fellow aan het Cities Research Institute, Griffith University, Brisbane. In 2015 was hij medeoprichter van de UGent spin-off ASAsense waar hij de functie van zaakvoerder bekleedde.

Studenten zullen zich prof. De Coensel herinneren als een nauwgezet en begenadigd docent van het vak 'Audio Engineering' aan de UGent en de module 'Spatial Sound and Virtual Acoustics' aan de hogere cursus akoestiek van het ie-net. De internationale onderzoek gemeenschap zal zich dr. De Coensel herinneren als een aangename collega in diverse internationale samenwerkingsverbanden, als auteur van meer dan 40 tijdschriftpublicaties en als lid van de werkgroep ISO TC43/SC1/WG54 'Perceptual assessment of soundscape quality'. De laatste jaren ontpopte Bert zich eveneens als entrepreneur met een groeiend netwerk aan nationale en internationale partners die zich hem zullen herinneren als een correcte en efficiënte zakenpartner.

Geluid en muziek speelden niet enkel een belangrijke rol in de academische carrière van prof. De Coensel. Hij was eveneens een enthousiast muzikant in onder andere de bigband 't Mouvement, de concertband Opus 7, en de Koninklijke Fanfare Sint-Pietersvrienden Uitbergen.

Wij bieden zijn echtgenote en familie ons welgemeend medeleven aan.