Draadloze apparaten staan steeds meer in de file van de internetsnelweg. Is er een uitweg?

(03-11-2021) Door de vele draadloze apparaten raken draadloze netwerken steeds meer verzadigd en komt de kwaliteit in gevaar. Irfan Jabandžić gaat in zijn doctoraat op zoek naar oplossingen om draadloze netwerken optimaler te kunnen benutten.

De mogelijkheden binnen draadloze communicatie worden voortdurend uitgebreid met nieuwe technologieën en standaarden, en het aantal geconnecteerde apparaten groeit exponentieel.

Het radiospectrum raakt bijgevolg meer en meer verzadigd, wat leidt tot suboptimaal gebruik van het spectrum en problemen tussen de verschillende soorten technologieën.

“Frequenties met licenties worden sterk onderbenut, zowel in tijd als geografisch. En licentievrije banden raken overvol en draadloze netwerken ervaren steeds meer ernstige prestatievermindering”, legt Irfan uit.

“In mijn doctoraatsonderzoek stel ik oplossingen voor om draadloze netwerken optimaler te kunnen benutten”, vervolgt Irfan.

Concreet stelt hij volgende oplossingen voor waardoor draadloze netwerken in de toekomst optimaler kunnen benut worden:

  • Nieuwe modellen voor dynamisch spectrumbeheer in gelicentieerde en licentievrije banden
  • Ontwerp en implementatie van een Medium Access Control (MAC) laag die verplichte MAC functionaliteit ondersteunt en mogelijkheden biedt om het spectrum dynamisch te delen. [MAC is de sublaag die de hardware controleert die verantwoordelijk is voor de interactie met het bekabelde, optische of draadloze netwerk]
  • Ontwerp en implementatie van een Dynamic Distributed Multi-Channel Time Division Multiple Access (DDMC-TDMA) planningsprotocol.
  • Ontwikkeling van twee technieken om het spectrum te delen binnen satellietcommunicatie.

Lees het volledige doctoraat

-

Titel doctoraat: Efficiënt spectrumgebruik en coëxistentie van heterogene draadloze technologieën met behulp van dynamische spectrumdeling

-

ContactIrfan Jabandžić, Spilios Giannoulis (promotor), Ingrid Moerman (promotor)

Irfan Jabandzic

-

Redacteur: Jeroen Ongenae -  Illustrator: Roger Van Hecke