Het CMM met cMACS in Nature Catalysis

(17-11-2020) Het nieuw ontwikkelde katalysator systeem van het CMM kan een groenere productie van fijne chemicaliën teweegbrengen.

Het CMM (Centrum voor Moleculaire Modellering, Universiteit Gent) heeft samen met cMACS aan de KULeuven en andere internationale partners een nieuw katalysator systeem ontwikkeld en gekarakteriseerd dat zou kunnen leiden tot een groenere productie van fijne chemicaliën. De resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Nature Catalysis. 

 

 

 

 

De katalysator ontstond ​​door moleculair palladium, een overgangsmetaal dat bekend staat om zijn hoge activiteit in organische reacties, te combineren met zeolieten, microporeuze mineralen met interessante adsorptie- en katalytische eigenschappen. Het resulterende "palladium-zeoliet" zou de vorming van biaryls kunnen katalyseren, dit zijn structurele motieven die vaak worden aangetroffen in fijne chemicaliën, met een ongekende selectiviteit. Bovendien verloopt de reactie met minimale vorming van bijproducten en zijn er geen voorbereidende stappen in de procedure nodig, in tegenstelling tot traditionele processen van biarylvorming. Dit toont veelbelovend aan dat het in de nabije toekomst mogelijk is om op basis van dit katalytische concept groenere processen voor de productie van fijne chemicaliën te realiseren.

Meer informatie

De bevindingen werden recent gepubliceerd in Nature CatalysisShape-selective C–H activation of aromatics to biarylic compounds using molecular palladium in zeolites

Jannick Vercammen, Massimo Bocus, Sam Neale, Aram Bugaev, Patrick Tomkins, Julianna Hajek, Sam Van Minnebruggen, Alexander Soldatov, Andraž Krajnc, Gregor Mali, Véronique Van Speybroeck & Dirk E. De Vos

 

Contact

Center for Molecular Modeling

Tech Lane Ghent Science Park Campus A

Technologiepark 46​

9052 Zwijnaarde