Naar een beter 'internet of things' dankzij Lieven Eeckhout

(20-01-2021)

Lieven Eeckhout

Lieven Eeckhout ontving voor zijn project  'Forward Slice Core' (FSC)  een ERC  'Proof of Concept' financiering om het commerciële of maatschappelijke potentieel van zijn onderzoek te verkennen. Hij is 1 van de 55 laureaten van de European Research Concil (ERC) die een Proof of Concept (PoC) financiering heeft gekregen.

Het doel van het project van Lieven Eeckhout is om het innovatiepotentieel van de Forward Slice Core, een nieuwe processor core microarchitectuur, aan te tonen. De Forward Slice Core herordent instructies voor een snelle uitvoering op een hardware-efficiënte manier. Onze voorlopige resultaten suggereren dat de Forward Slice Core het potentieel heeft om de prestatie per Watt per euro met een factor 15 te verbeteren in vergelijking met een moderne superscalaire out-of-order processor. De Forward Slice Core biedt interessante mogelijkheden voor mobiele en ingebedde toepassingen, alsook het internet der dingen.

Proof of concept grants

De Proof of Concept grants, elk ter waarde van 150.000 euro, zijn aanvullende financiering die kan worden gebruikt om mogelijkheden bij bedrijven te verkennen, octrooiaanvragen voor te bereiden of de praktische haalbaarheid van wetenschappelijke concepten te verifiëren. Deze laatste injectie van 8,25 miljoen euro brengt het totale aantal door de ERC gefinancierde Proof of Concept-projecten voor 2020 op 166.

Dit was de derde en laatste ronde van de Proof of Concept calls voor 2020. De 166 Proof of Concept grants die in 2020 werden toegekend, gingen naar onderzoekers uit 21 landen. In België werden in 2020 in totaal 8 Proof of Concept grants toegekend, waarvan 4 aan UGent onderzoekers.

Het budget voor de hele Proof of Concept competitie van 2020 bedroeg 25 miljoen euro en in totaal werden 510 voorstellen geëvalueerd, met een gemiddeld succespercentage van 32%.