Onderzoeksprojecten Marijke Steeman

Circulair Bouwen: de Mobiele Unit

Bouwunie, hogeschool Odisee, VDAB en UGent slaan de handen in elkaar om binnen de open call circulaire economie van Vlaanderen Circulair een mobiele unit te ontwikkelen.

Lees verder...

Circulaire bouwoplossingen: een kwantificering van de milieu- en financiële impact

De circulaire bouwstrategie is naar voren gebracht als een belangrijk onderdeel van de oplossing om de enorme milieu-impact van de bouwsector te verkleinen.

Lees verder...

Drie routes naar de CO2 neutraliteit van bestaande eengezinswoningen: wat zijn de kantelpunten?

Het aanzienlijk aandeel van het bestaand gebouwenpark in het energieverbruik en de CO2-emissies, maakt de renovatie ervan een belangrijke schakel om de klimaatcrisis aan te pakken.

Lees verder...

EURECA: Effectively Upscaling the Renovation of Envelopes with a Circular Approach

Vlaanderen telt ongeveer 1,4 miljoen appartementen waarvan meer dan de helft op korte of middellange termijn moet gerenoveerd worden.

Lees verder...

Indu-zero

INDU-ZERO "Industrialisation of house renovations towards energy-neutral" is een Europees onderzoeksproject binnen Interreg North-Sea Region (01/07/2018 - 30/06/2021).

Lees verder...

PRO³ Prefab-Renovatie-Oplossingen voor de tertiaire sector

Geprefabriceerde gevelelementen bieden een groot potentieel om repetitieve gebouwen, zoals scholen, ziekenhuizen, kantoor- en appartementsgebouwen snel en efficiënt energetisch te renoveren.

Lees verder...

Thermografie als graadmeter van de gebouwschil

Met thermische camera’s kunnen energieprestaties snel in-situ geëvalueerd worden. In een oogopslag worden de oppervlaktetemperaturen van een gebouwdeel getoond en worden warmteverliezen gevisualiseerd. Andere toepassingen zijn de detectie van vochtproblemen, het opsporen van koude bruggen en luchtlekkage en inspectie van na-isolatie.

Lees verder...

To bio or not to bio - Onderzoek naar de kenmerken en inzetbaarheid van isolatiematerialen met een lage milieu-impact

Gebouwen hebben een enorme impact op ons milieu, slorpen massa’s energie op en leveren een belangrijke bijdrage in de wereldwijde CO2-emissies.

Lees verder...