Info deelname studie Mastceltumoren

Studie: "Mastceltumoren bij de hond: onderzoek naar een genetische basis voor kwaadaardige huidkanker bij honden" (S. De Vos/Prof. H. de Rooster/Prof. W. De Spiegelaere)

Mastceltumoren (mastocytomas) zijn de meest voorkomende kwaadaardige huidtumoren bij de hond. Deze tumoren gaan uit van zogenaamde mastcellen in de huid en kunnen voorkomen bij honden van elk ras en elke leeftijd. Voor de behandeling van een mastocytoma en voor het inschatten van de prognose, is het van groot belang om de graad van de tumor te kennen. Deze kan momenteel enkel bepaald worden na bioptname of na volledige excisie en histopathologisch onderzoek
Met dit onderzoek willen we aan de hand van zogenaamde biomerkers de tumor sneller kunnen graderen alvorens de excisie van de tumor plaatsvindt. Een dergelijke biomerker willen we identificeren door de erfelijke informatie van de verschillende graden in kaart te brengen. Eens we deze verschillen kennen, wordt het mogelijk om op voorhand de graad te bepalen via een klein aantal kankercellen, die door middel van een FNA (fine needle aspiration) worden bekomen.
Voor deze studie is de faculteit diergeneeskunde op zoek naar honden met een mastocytoma die worden aangeboden voor chirurgische excisie van hun tumor. Klik hieronder voor meer informatie en om te kijken of uw hond in aanmerking komt voor onze studie.


Info voor eigenaars:

Vermoed u dat uw hond huidkanker heeft? Aarzel dan niet om via uw dierenarts een onderzoek te laten uitvoeren om de diagnose te bevestigen. Indien uw hond een mastceltumor blijkt te hebben komt hij/zij in aanmerking voor ons onderzoek.
Indien u wenst deel te nemen aan dit onderzoek, dan brengt u uw dierenarts op de hoogte. Wij nemen graag ook persoonlijk contact op met uzelf en uw dierenarts om het onderzoek in detail verder toe te lichten. U moet u deelname dan via een schriftelijke verklaring bevestigen (zie link onderaan).
Voor deze studie zal er vlak voor de chirurgie een biopt van het tumorweefsel genomen worden dat later genetisch onderzocht wordt. Uw hond ondervindt hier geen ongemak van, aangezien hij/zij reeds onder volledige verdoving is voor de chirurgische verwijdering van de tumor. Dit biopt wordt dan bewaard voor genetisch onderzoek.
Zonder uw hulp is het voor onderzoekers van de Faculteit Diergeneeskunde onmogelijk om nieuwe inzichten te verwerven die het welzijn en de levensverwachting van huisdieren verbeteren. Uw deelname is zeer waardevol en wij stellen uw bijdrage aan de vooruitgang van de diergeneeskunde zeer op prijs. Aarzel niet om ons te contacteren indien u vragen heeft of meer info wenst.

 

Info voor dierenartsen:

In het kader van dit doctoraatsonderzoek naar de genetische basis van mastocytoma's bij honden, zijn we op zoek naar honden met deze maligne tumor. Alle honden met een mastocytoma die in uw praktijk chirurgisch worden behandeld komen in aanmerking.
Indien u wenst deel te nemen aan deze studie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.