Opbouw opleiding Industrieel ontwerpen

Het opleidingstraject Industrieel Ontwerpen bestaat uit een bachelor- en een masteropleiding:

  • Bachelor of Science in de Industriële wetenschappen: industrieel ontwerpen (3 jaar)
  • Master of Science in de Industriële wetenschappen: industrieel ontwerpen (1 jaar)

Bachelor: industriële wetenschappen

Gemeenschappelijk eerste jaar Schets en vilten prototype IO

Uniek aan deze bachelor Industrieel Ontwerpen is dat je reeds in het eerste jaar een beperkt aantal ontwerpvakken krijgt. Verder is het eerste jaar gemeenschappelijk voor alle bachelors in de Industriële wetenschappen van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van Gent en Kortrijk.

Je maakt in je eerste jaar kennis met alle ingenieursdomeinen. Daardoor kan je met collega’s uit andere disciplines communiceren. En dat is een van de troeven van een ingenieur in vergelijking met een professionele bachelor of een pure wetenschapper.

Inhoudsopgave van ons handboek 'Productontwerpen'

Leerlijnen in tweede en derde bachelor

De bacheloropleiding wordt gekenmerkt door een aantal leerlijnen, waardoor je als student geleidelijk aan competenties opbouwt rond een bepaald thema (volgens de basisgedachte: making the things right) :

Vormgeving, ontwerpcommunicatie

Kernvakken: Grafische Ontwerpcommunicatie (2IO) - Industriële Vormgeving & Geschiedenis (3IO)

Gebruiksgericht ontwerpen

Kernvakken: Human Centered Design & Interaction Design (2IO), Co Creatie (3IO), Innovatiegericht & strategisch ontwerpen (3IO)

Integratie van technologie en interaction design

Kernvakken: Emerging Technologies (2IO)

Materialen, productie, assemblage, prototyping

Kernvakken: Materialen (1IO) , Industriële Productie (2IO), Ontwerp in functie van geavanceerde, digitale, productiesystemen (3IO), Materiaal en procesgericht ontwerpen (3IO)

Engineering en CAD

Kernvakken: Ontwerptools 1 (1IO), Ontwerptools 2 (2IO) - Geavanceerde CAD (2IO), CAE gericht ontwerpen (3IO)

 Methodologie, systeemgericht ontwerpen en duurzaamheid

Kernvakken: Introductie tot de circulaire economie (2IO), Methodologie (3IO), Cybernetica & systeemgericht ontwerpen (3IO)

Master: Industrieel OntwerpenMasterproef Bert Boute: Optimalisatie van de buikligpositie tijdens borst-radiotherapie

Een master in de industriële wetenschappen industrieel ontwerpen is de “architect” van de producten en systemen van de toekomst. Hij/zij heeft oog voor nieuwe maatschappelijke en technologische trends.

Die kijk op de toekomst vertaalt zich in een passie voor design, innovatie en de durf om te veranderen. De master industrieel ontwerpen creëert en realiseert de juiste dingen en blinkt uit in integrale productontwikkeling, systeemgericht en duurzaam ontwerpen, innovatiegericht ondernemerschap, vormgeving en styling en ontwerpgerichte onderzoekscompetenties. Masters industrieel ontwerpers zoeken ook steeds verdere professionalisering.

In je masterjaar leer je diverse ontwerpgerichte onderzoeksmethodes aan. Al jouw competenties worden samengebracht en getoetst in verschillende multidisciplinaire projecten en in de masterproef.

De nadruk bij deze projecten ligt in eerste instantie op het definiëren van een goede onderzoeksvraag.De bedoeling is uiteraard wel om een kwalitatief ontwerpresultaat te bereiken dat een antwoord biedt op de vraag (volgens de basisgedachte: making the right things).

 

facebook_mpa

Ontdek het dagelijks reilen en zeilen van de opleiding op onze facebookpagina