Proeftuin MES-pakketten helpt kmo's sneller op weg naar digitalisering

(25-01-2021)

Logo Vlaanderen Industrie 4.0

Onderzoeksgroep Industrial Systems Engineering (ISyE, UGent Campus Kortrijk), Flanders Make en B-Phot (VUB) richtten onder de noemer van Vlaio industrie 4.0-proeftuin de nieuwe telg "MES4SME" op. Het project ondersteunt kmo’s bij het selecteren en implementeren van een MES of Manufacturing Execution System.MES-systemen zijn softwarepakketten die de efficiëntie en transparantie van een productieproces willen verbeteren. Typische functies zijn planning, tracking en tracering, automatische dataverzameling en ondersteuning via digitale werkinstructies.

Johannes Cottyn, professor automatisering“In het huidige hoogtechnologische tijdperk zien vele industriële bedrijven door het bos de bomen niet meer. Via allerlei events en advies op maat ondersteunden we al heel wat kmo’s richting gepaste software ondersteuning voor hun productie. Zo ook schrijnwerkerij Kulapro.“ Aan het woord is prof. Johannes Cottyn, verbonden aan Flanders Make op de UGent Campus Kortrijk én projectleider van de proeftuin MES4SME.

Schrijnwerkerij Kulapro investeert in M.E.S. na advies van proeftuin

Als familiaal schrijnwerkbedrijf met drie vaste medewerkers en verschillende onderaannemers specialiseert Kulapro zich in de projectmarkt. “Wij maken het verschil in projecten met veel normeringen en kwaliteitseisen. Denk aan openbare gebouwen, gemeentehuizen, hotels, scholen, … Daar gelden strenge eisen op het vlak van akoestiek en brandveiligheid”, zegt Bertrand Schrevens, zaakvoerder van Kulapro. Toen hij in 2007 samen met zijn vader een ambachtelijke schrijnwerkerij overnam, was een ERP-pakket de eerste investering. Voor de operatorondersteuning, waarbij de atelier-medewerkers op het juiste moment de juiste informatie ontvangen, ging Kulapro in zee met het Oost-Vlaamse Azumuta. “We hadden al contact met hen, maar het advies vanuit de industrie 4.0-proeftuin MES4SME gaf de doorslag. Hét grote voordeel is dat je zelf geen marktstudie meer moet doen. Dat is fantastisch, want als kmo heb je geen tijd om weken of maanden te zoeken naar de beste oplossing.”

Contacteer de proeftuin en win advies in voor uw bedrijf