Nieuwe smaakbepaler voor bier: terroir van hop

(29-06-2020) Het ‘terroir’ van hop is de combinatie van omgevingsfactoren en teelttechniek. Die bepaalt de ‘flavour’ van bier: het geheel van mondgevoel, aroma en smaak.

Dat het terroir zo bepalend is voor de bierflavour, is nu voor het eerst aangetoond. 

Dat gebeurde binnen het doctoraatsonderzoek van Ann Van Holle. Zij nam een brede set van commercieel relevante hoprassen onder de loep.

Hop is een van de sleutelingrediënten in de bierproductie en is in grote mate bepalend voor de bitterheid, het aroma en de finale flavour. Specifieke karakteristieken in bier zijn grotendeels afhankelijk van het gebruikte hopras, van de combinatie van rassen en van de toegepaste hopdoseringen en technologieën. 

Nu weten we, dankzij de combinatie van genetische en biochemische data, dat zowel ras als terroir specifieke effecten hebben op de brouweigenschappen van hop, en bijgevolg op de sensorische eigenschappen van bier.

Hoppartijen van eenzelfde ras maar geteeld in uiteenlopende regio’s, gaande van Australië, België, Duitsland, Idaho en Washington, bezitten verschillende specifieke karakteristieken. Deze inzichten openen perspectief voor subtiele diversificatie in bierflavourprofielen.

Samen met de tools die werden ontwikkeld voor genetische en biochemische karakterisering van hoppartijen, zijn deze inzichten klaar voor gebruik in verder onderzoek naar het concept hopterroir en voor exploitatie in de hop- en brouwerijsector.  

Meer info

Op woensdag 1 juli 2020  om 16 uur verdedigt Ann Van Holle via live stream haar doctoraat “The impact of hop terroir on beer flavour characteristics.”

Promotoren van het doctoraat zijn prof. dr. ir. Geert Haesaert (UGent), prof. dr. Isabel Roldán-Ruiz (UGent), dr. ir. Hilde Muylle (ILVO), en em. prof. dr. Anita Van Landschoot (UGent).

Contact

Ann Van Holle

Ann@proefbrouwerij.com

09 356 71 02