Jonas en Benjamin winnen zilver en brons op PhD Cup

Jonas Vandicke (helemaal links) en Benjamin Claessens (aan de micro) winnen zilver en brons. ©Yuri Andries (vergrote weergave)

(12-10-2021) Bio-ingenieurs Jonas Vandicke en Benjamin Claessens haalden de tweede en derde plaats van de PhD Cup.

Op 11 oktober streden acht onderzoekers in de Gentse Handelsbeurs voor de PhD Cup 2021.

Met die prijs wil SciMingo vzw het werk van pas gedoctoreerde wetenschappers dichter bij het grote publiek brengen. Het daagt wetenschappers daarbij uit om de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek helder uit de doeken te doen in een presentatie van slechts drie minuten.

Het podium kleurde dit jaar voor twee derde turquoise, met zilver en brons voor twee onderzoekers van onze faculteit: Jonas Vandicke en Benjamin Claessens.

De eerste plaats was voor Sofie Claerhout (KU Leuven) voor haar presentatie over DNA-onderzoek bij onopgeloste moordzaken.

Jonas Vandicke: zilver

Jonas Vandicke (°1992) doctoreerde in oktober 2020 aan onze faculteit. Hij begon daarna te werken als studiemedewerker Landbouw & Visserij bij Colruyt Group. Hoewel hij intussen uit de academische wereld stapte, zal wetenschapscommunicatie altijd zijn passie blijven. Zo maakt hij sinds 2018 de wetenschapspodcast Koffie Curieus.

Zijn onderzoek gaat over exotische schimmels in onze landbouwgewassen.

Benjamin Claessens: brons

Benjamin (°1993) werkte zijn doctoraat af aan de VUB en werkt nu als postdoctoraal onderzoeker bij de vakgroep Data-analyse en wiskundige modellering aan onze faculteit. In zijn vrije tijd geniet hij van de vrije natuur en staat hij als acteur op de planken in het amateurtheater.

Zijn onderzoek gaat over het gebruik van materialen met poriën op nanoschaal, om chemicaliën uit hernieuwbare grondstoffen zuiver te krijgen.

Hans haalde de finale net niet... maar wel de radio!

UGent-bio-ingenieur Hans Gerstmans haalde de finale net niet, ondanks sterke presentaties. Zijn onderzoek gaat over enzybiotica, een alternatief voor antibiotica.