Science@fbw: Managing the Oral Microbiome : from conventional antiseptics to microbiome friendly alternatives

Studenten , Medewerkers , Alumni
15-03-2022 van 19:30 tot 20:30
Ioanna Chatzigiannidou
katrien.vanimpe@ugent.be

Ioanna Chatzigiannidou will present the next Science@fbw

Inschrijven kan hier: Managing the Oral Microbiome

Mondziektes, zoals cariës en parodontitis, komen wereldwijd veel voor en hebben een grote sociaaleconomische impact. De ontwikkeling en progressie van beide ziektes worden toegeschreven aan micro-organismen die zich in de mondholte bevinden. Echter, de aanwezigheid van micro-organismen alleen is niet gevaarlijk. De menselijke mond herbergt een groot aantal micro-organismen die in een mutuele relatie met de gastheer bestaan. Ze worden de orale microbiota genoemd.  Externe verstoringen, zoals veranderingen in het dieet, kunnen de balans tussen de orale microbiota en de gastheer verstoren, wat leidt tot de verschijning van orale ziekten. Zowel het onderhoud van de mondgezondheid als de behandeling van mondaandoeningen zijn sterk afhankelijk van het gebruik van antiseptica. Hoewel de antiseptica een waardevol hulpmiddel zijn geweest tegen orale ziektes, kan hun willekeurige werkingswijze het gezonde orale microbioom permanent verstoren en kan het uitgebreide gebruik ervan resulteren in antiseptisch-tolerante micro-organismen.

In dit onderzoek werd o.a. gewerkt aan het ontrafelen van het effect van antiseptische behandelingen op het commensale orale microbioom.

Let op, deze lezing is in het Engels!

Over de spreker

Ioanna is geboren en getogen in Ptolemaida, Griekenland. Ze studeerde aan de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki, waar ze in 2013 een graad in biologie behaalde. In 2015 studeerde ze af met een MSc in Systeembiologie en Bioinformatica aan de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. Tijdens haar master voltooide ze een onderzoeksproject aan het Life Science Research Institute van de Universiteit van Luxemburg en een ander project aan het Systems Biology Laboratory aan de VU Amsterdam. Na een korte periode in de industrie startte Ioanna in 2016 aan het Centrum voor Microbiële Ecologie en Technologie van de Universiteit Gent als Junior Research Assistant (tot februari 2022) en daarna promovendus (afgestudeerd in december 2021).  Tijdens haar tijd aan de Universiteit Gent assisteerde Ioanna bij de cursussen Microbiële Ecologische Processen, Moleculaire Microbiële Technieken, Microbiomics en Milieumicrobiologie. Ze is (co-)auteur van 10 publicaties en presenteerde haar werk op nationale en internationale conferenties. Voor een van deze presentaties, op Eurobiofilms 2019, won ze de 'Best Student Presentation' Award.   Ioanna is trots lid  te zijn van de FBW vrijwilligersgroep 'Bioengineers for Diversity' sinds de oprichting van de groep in 2017. Daarnaast heeft ze meerdere evenementen mee georganiseerd en heeft ze deelgenomen aan verschillende wetenschappelijke outreach-activiteiten.

Registreer online