Na de val van het kalifaat: einde in zicht voor het jihadisme?

Date: from Wednesday 25 October 2017 to Wednesday 25 October 2017

Campus Aula, Academieraadzaal: Volderstraat 9, Gent

Description

Het Ghent Institute for International Studies en Egmont Instituut – Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen nodigen u graag uit voor  een gespreksavond over het verval van de Islamitische Staat, de gevolgen hiervan en hoe het nu verder moet. Dit naar aanleiding van professor emeritus Rik Coolsaet’s nieuwste publicatie: Anticipating the post-Daesh landscape (2017)

In Syrië en Irak is de Islamitische Staat militair zo goed als verslagen. De aantrekkingskracht van IS op potentiële buitenlandse strijders lijkt daarmee ook te verminderen. De vraag die zich nu uiteraard opdringt is: ‘Wat gebeurt hierna?’ In dit panelgesprek trachten de professoren Rik Coolsaet, NadiaFadil en Dirk Debeaussaert een antwoord te bieden op de vraag of de mythe van de Islamitische Staat zal blijven voortleven, of het einde van het jihadisme in zicht is.

Doemscenario’s domineren wel in vele gevallen de media, maar het jihadisme kende de afgelopen decennia een golfbeweging van opkomst en neergang. Nu de Islamitische Staat steeds meer gebieden verliest en steeds minder als ‘staat’ opereert, mogen we verwachten dat de aantrekkingskracht van IS ook afneemt. Dit creëert een momentum voor beleidsmakers om de oorzaken van de extremistische voedingsbodem wereldwijd, en in Europa in het bijzonder, aan te pakken. Als we deze kansen niet grijpen, riskeren we op termijn een revival van het jihadisme. Ons panel zal daarom ook ingaan op de vraag welke stappen dienen te worden genomen om te voorkomen dat een volgende golf van jihadisme zich in de toekomst zal aandienen.

Sprekers:

-          Prof. em. Rik Coolsaet: Ghent Institute for International Studies (UGent) & Senior               Associate Fellow Egmont Instituut

-          Prof. dr. Nadia Fadil: Centrum Interculturalisme, Migratie en Minderheden (KULeuven)

-          Prof. dr. Dirk Debeaussaert: Docent 'Nationale veiligheid in hedendaags perspectief' (UGent)

Moderator: Prof. dr. Dries Lesage: Ghent Institute for International Studies (UGent)

Praktisch:

Datum: 25 oktober 2017